Kik vagyunk?

lemezdoki.hu szolgáltatás mögött a hazai hanglemezpiacon több, mint 15 éve aktív szerepet betöltő Aktrecords stábja áll.

Hol történik a tisztítás?

A hanglemezek tisztítása a címről elszállítást követően a boltunkban történik a Budapest 1066 Ó utca 35 szám alatt.

Mivel történik a lemezek tisztítása?

A hanglemezeket nagyteljesítményű vákumos tisztítógéppel tisztítjuk, speciálisan erre a módszerre kifejlesztett tisztító anyag keverékkel.
A tisztító anyag kétszer desztillált víz alapú és teljesen alkoholmentes.
A vákumos tisztítás mellé extra kigészítőként lehet igényelni az ultrahangos tisztítást is, melyet ipari ultrahangos tisztítógéppel végzünk, majd a folyamat végén vákumos szárítással fejezünk be, hogy teljesen cseppmentes felületet kapjunk.

Miért válasszam a vákumosat, miért az ultrahangosat?

Mind a két módszer a jelenlegi tudásunk szerinti legjobb a hanglemezek tisztítására. Az ultrahang egy „mélytisztító” hatású folyamat, amit legfőképp az orvosi eszközök és az ékszeripar használ és sokan ezt preferálják a vákumos tisztítás ellenében. Ebben az esetben csak a folyadék érintkezik a felülettel, míg a vákumos tisztítás közben a tisztítószert speciálisan erre a folyamatra alkalmazott kefével terítjük el egyenletesen.
Az ultrahangos tisztítás közben a folyadék csak egy közvetítő anyag. A tisztítást az ultramagas frekvenciás hanghullámok végzik, ám ebben az esetben is a vákumos tisztításnál használt folyadékot használjuk más arányban higítva.
Gyakorlatilag mind a két megoldás tökéletes és szinte megkülönbözhetetlen végeredményt kapunk. Az ultrahangosat az igazán geek hifi-stáknak ajánljuk, akik komoly rendszerekkel rendelkeznek és a legjobb minőségű hanglemezeket hallgatják.

Milyen szennyeződésekre megfelelőek ezek az eljárások?

A hanglemezek tisztítása eltávolít a felületről és a barázdák közül minden zsíros, poros szennyeződést. Eltávolítja a gombás, nikotin, pára, füstgép okozta lerakódásokat. Egy szennyezett lemez tisztítás után szinte újraéled. Előbukkannak a magas frekvenciák és eltűnnek a zajok.
Nem távolítja el a különböző kémiai szennyeződéseket, ilyen például a festék, illetve a gyártás során keletkezett anyaghibákat.
Nem távolítja el a mechanika hibákat, felületi és mélyebb karcokat, illetve a papírtok okozta „hologram” sérüléseket, az erős tűnyomás miatt keletkező barázdatöréseket, ami hasonló zajokat produkál a por okozta problémákhoz, csak erősebben hallhatók a sercegések, recsegések a lejátszás alatt. Ezek a meghibásodások jellemzően a sokszor lejátszott, erős tűnyomás okozta, illetve silányabb alapanyaggal rendelkező lemezeknél fordulnak elő gyakrabban.

Fontos, hogy amennyiben erősen penészes, vízkárosodott lemezekre kérnéd a tisztítást, annak a listaáron felül extra kötsége jelentkezhet, melyet minden esetben egyeztetünk a megrendelővel mielőtt belekezdenénk a műveletbe.

Milyen lemezek tisztítását vállaljuk?

12 inch méretű (hagyományos méretű) vinyl és shellakk (hagyományos gramofon) hanglemezek tisztítását tudjuk elvégezni.

Mikor érdemes elvégezni a lemezek tisztítását?

Gyakorlatilag minden esetben, akár még az új lemezek vásárlása után is.
A gyártás során nem látható olajos szennyeződések is maradhatnak a barázdák közt, melyek idővel károsíthatják magát a hanglemezt, illetve lerakódhatnak a lejátszótű felületére is.
A normál használat közben olyan finom porréteg rakódik le a felületre, mely befolyásolja a hangminőséget és gyorsabb kopást eredményez.
A klub környezet kifejezetten megterheli a lemezek minőségét. Az izzadtság, füstgép, dohányzás, pára és a klubban felvert por elegye gyakorlatilag tönkreteszi a hanglemezeket. A belső tokba visszahelyezett lemezek ilyen szennyeződésekkel összezárva megpecsételik a lemez sorsát tisztítás nélkül. Minden esetben az ilyen körülmények között játszott lemezeket érdemes tisztítani a hosszabb élettartam megőrzése céljából.
A lemezek tisztításakor a speciális folyadéknak antisztatizáló hatása révén a lemezek otthoni használata során is egy ideig nem vonzzák magukra a szálló port.

Honnan ismerhető fel a szennyeződés a lemezen?

Legkézenfekvőbb a vizuális érzékelés. Por, újlenyomat, zsíros foltok már arulkodóak, azonban a lejátszás alatt hallható sercegések, csak bizonyos részeknél kepéződő zajok mind szennyeződésre utalnak. A hangszedő tűje is sok esetben gyűjt össze kis porlabdákat a barázdából. Ez is szennyeződések jelenlétét mutatja. A leginomabb porszemcsék, melyek a levegőből szállnak alá, láthatalanok. Ezeket már csak akkor érzékeljük, ha hallhatóak a lejátszás közben, vagy láthatóak a lejátszó tű végén.

Milyen módon óvhatóak meg a tisztítás után a lemezeink?

Amennyiben megengedheted magadnak érdemes a régi belső tasakokat új, tiszta és pormentes tasakokra cserélned, illetve műanyag fóliába helyezni a lemezeket a nyílásukkal felfelé fordítva, így megnehezítve a por barázdákra jutását. Időnként érdemes a filckorongot újra cserélni és ha gumikorongot használsz, akkor azt is időközönként megtisztítani. Minden hozzávaló megtalálható a kínálatunkban.

Mennyi időbe telik a tisztítás?

A megrendelésed után email formájában igazoljuk vissza a felvétel időpontját. Minden esetben annyi megrendelést vállalunk el egy napra, hogy azt 24 órán belül teljesíteni is tudjuk. Éppen ezért nem biztos, hogy a megrendelésedet másnap fel is vesszük, elképzelhető, hogy pár napot igénybe vesz, mire rád kerül a sor, de a felvétel után garantáljuk a 24 órán belüli visszaszállítást.

Hogyan adhatom le a rendelésemet?

A rendelésed a „Megrendelőlap” menüponton belül található google dokumentum kitöltésével adhatod le.
Amennyiben személyesen hoznád be a boltunkba a lemezeket arra is biztosítunk lehetőséget, de ezt minden esetben előre egyeztetett időpontban teheted csak meg és ebben az esetben a 24 órás vállalási idő is növekedhet.

Hogyan fizethetem ki a szolgáltatást?

A rendelésed visszaigazolását követően banki átutalással, transferwise-al illetve revoluttal is kifizetheted előre a szolgáltatást. A készpénzes lehetőség előre jelezve a felvételkor, de inkább az elektronikus megoldásokat preferáljuk. A felvétel minden esetben csak a beérkezett utalások után történik.

Hogyan történik a lemezek felvétele, visszaszállítása?

A rendelésedben megadott címen, egyeztetett időpontban vesszük fel a tisztítandó lemezeket. Van nálunk erre alkalmas rekesz, de a sajátodban is el tudjuk szállítani. Amennyiben társasház a felvételi cím, így a mi biztonságunk érdekében megkérünk, hogy a megbeszélt időpontra a ház elé leszállítani őket. Nem megyünk fel emeletekre. A visszaszállítás ugyanilyen módon, előzetesen telefonon egyeztetve.
A tisztítás helyszínére is elhozhatod, amennyiben ezt megbeszéljük, de a tisztítás nem várható meg helyben a rendkívüli járványhelyzetre tekintettel.

Milyen panasszal élhetsz a tisztítás után?

A ránk bízott hanglemezeket a lehető legnagyobb gonddal kezeljük. A szolgáltatás igénybevételéhez kérjük a mellékelt táblázatban kitölteni a megfelelő részeket, feltüntetve az esetleges hibákat, melyek a lemezeken találhatóak. Nincs arra lehetőség, hogy minden egyes sérülésről külön-külön jegyzőkönyvet vegyünk fel, így ilyen panasszal nem élhetsz. Amennyiben a felületen a tisztítást követően láthatóan eltávolítható szennyeződések maradtak, úgy orvosoljuk a panaszotokat. Minden egyéb jellegű reklamáció, mint például szakadás, gyűrődés, folt és egyéb a használt lemezek sajátosságaiból eredendő sérülés részünkre nem róható fel. Amennyiben tételesen feltünteted a tisztításra szánt lemezeket és ez a visszaszállítást követően nem stimmel, úgy élhetsz panasszal és minden esetben elfogadott. A nem tételesen, hanem ömlesztve, darabszámra leadott tisztítandó lemezek a visszaszállítást követően nem reklamálhatóak meg egy-egy hiányzó címre hivatkozva.
Az az érdekünk, hogy a szeretett gyűjteményed minden darabja egyben, sértetlenül és megtisztítva kerüljön vissza az elégedett tulajdonosához. Ez egy bizalmi kérdés. Úgy is kezeljük. Mi is lemezgyüjtők vagyunk.

www.lemezdoki.hu

AktRecords
HU/Budapest-1066 Ó utca 35.
Tel: +36-1/607-13-41
E-mail: [email protected]
 
Jazzland Kft
Hungary, Budapest 1066 Ó útca 35.
reg.number: 01-09-708664
vat nr: HU12893612