Kik vagyunk?

lemezdoki.hu szolgáltatás mögött a hazai hanglemezpiacon több, mint 15 éve aktív szerepet betöltő Aktrecords stábja áll.

Hol történik a tisztítás?

A hanglemezek tisztítása a címről elszállítást követően a boltunkban történik a Budapest 1066 Ó utca 35 szám alatt.

Mivel történik a lemezek tisztítása?

A hanglemezeket nagyteljesítményű vákumos tisztítógéppel tisztítjuk, speciálisan erre a módszerre kifejlesztett tisztító anyag keverékkel.
A tisztító anyag kétszer desztillált víz alapú és teljesen alkoholmentes.
A vákumos tisztítás mellé extra kigészítőként lehet igényelni az ultrahangos tisztítást is, melyet ipari ultrahangos tisztítógéppel végzünk, majd a folyamat végén vákumos szárítással fejezünk be, hogy teljesen cseppmentes felületet kapjunk.

Miért válasszam a vákumosat, miért az ultrahangosat?

Mind a két módszer a jelenlegi tudásunk szerinti legjobb a hanglemezek tisztítására. Az ultrahang egy “mélytisztító” hatású folyamat, amit legfőképp az orvosi eszközök és az ékszeripar használ és sokan ezt preferálják a vákumos tisztítás ellenében. Ebben az esetben csak a folyadék érintkezik a felülettel, míg a vákumos tisztítás közben a tisztítószert speciálisan erre a folyamatra alkalmazott kefével terítjük el egyenletesen.
Az ultrahangos tisztítás közben a folyadék csak egy közvetítő anyag. A tisztítást az ultramagas frekvenciás hanghullámok végzik, ám ebben az esetben is a vákumos tisztításnál használt folyadékot használjuk más arányban higítva.
Gyakorlatilag mind a két megoldás tökéletes és szinte megkülönbözhetetlen végeredményt kapunk. Az ultrahangosat az igazán geek hifi-stáknak ajánljuk, akik komoly rendszerekkel rendelkeznek és a legjobb minőségű hanglemezeket hallgatják.

Milyen szennyeződésekre megfelelőek ezek az eljárások?

A hanglemezek tisztítása eltávolít a felületről és a barázdák közül minden zsíros, poros szennyeződést. Eltávolítja a gombás, nikotin, pára, füstgép okozta lerakódásokat. Egy szennyezett lemez tisztítás után szinte újraéled. Előbukkannak a magas frekvenciák és eltűnnek a zajok.
Nem távolítja el a különböző kémiai szennyeződéseket, ilyen például a festék, illetve a gyártás során keletkezett anyaghibákat.
Nem távolítja el a mechanika hibákat, felületi és mélyebb karcokat, illetve a papírtok okozta “hologram” sérüléseket, az erős tűnyomás miatt keletkező barázdatöréseket, ami hasonló zajokat produkál a por okozta problémákhoz, csak erősebben hallhatók a sercegések, recsegések a lejátszás alatt. Ezek a meghibásodások jellemzően a sokszor lejátszott, erős tűnyomás okozta, illetve silányabb alapanyaggal rendelkező lemezeknél fordulnak elő gyakrabban.

Milyen lemezek tisztítását vállaljuk?

12 inch méretű (hagyományos méretű) vinyl és shellakk (hagyományos gramofon) hanglemezek tisztítását tudjuk elvégezni.

Mikor érdemes elvégezni a lemezek tisztítását?

Gyakorlatilag minden esetben, akár még az új lemezek vásárlása után is.
A gyártás során nem látható olajos szennyeződések is maradhatnak a barázdák közt, melyek idővel károsíthatják magát a hanglemezt, illetve lerakódhatnak a lejátszótű felületére is.
A normál használat közben olyan finom porréteg rakódik le a felületre, mely befolyásolja a hangminőséget és gyorsabb kopást eredményez.
A klub környezet kifejezetten megterheli a lemezek minőségét. Az izzadtság, füstgép, dohányzás, pára és a klubban felvert por elegye gyakorlatilag tönkreteszi a hanglemezeket. A belső tokba visszahelyezett lemezek ilyen szennyeződésekkel összezárva megpecsételik a lemez sorsát tisztítás nélkül. Minden esetben az ilyen körülmények között játszott lemezeket érdemes tisztítani a hosszabb élettartam megőrzése céljából.
A lemezek tisztításakor a speciális folyadéknak antisztatizáló hatása révén a lemezek otthoni használata során is egy ideig nem vonzzák magukra a szálló port.

Honnan ismerhető fel a szennyeződés a lemezen?

Legkézenfekvőbb a vizuális érzékelés. Por, újlenyomat, zsíros foltok már arulkodóak, azonban a lejátszás alatt hallható sercegések, csak bizonyos részeknél kepéződő zajok mind szennyeződésre utalnak. A hangszedő tűje is sok esetben gyűjt össze kis porlabdákat a barázdából. Ez is szennyeződések jelenlétét mutatja. A leginomabb porszemcsék, melyek a levegőből szállnak alá, láthatalanok. Ezeket már csak akkor érzékeljük, ha hallhatóak a lejátszás közben, vagy láthatóak a lejátszó tű végén.

Milyen módon óvhatóak meg a tisztítás után a lemezeink?

Amennyiben megengedheted magadnak érdemes a régi belső tasakokat új, tiszta és pormentes tasakokra cserélned, illetve műanyag fóliába helyezni a lemezeket a nyílásukkal felfelé fordítva, így megnehezítve a por barázdákra jutását. Időnként érdemes a filckorongot újra cserélni és ha gumikorongot használsz, akkor azt is időközönként megtisztítani. Minden hozzávaló megtalálható a kínálatunkban.

Mennyi időbe telik a tisztítás?

A megrendelésed után email formájában igazoljuk vissza a felvétel időpontját. Minden esetben annyi megrendelést vállalunk el egy napra, hogy azt 24 órán belül teljesíteni is tudjuk. Éppen ezért nem biztos, hogy a megrendelésedet másnap fel is vesszük, elképzelhető, hogy pár napot igénybe vesz, mire rád kerül a sor, de a felvétel után garantáljuk a 24 órán belüli visszaszállítást.

Hogyan adhatom le a rendelésemet?

A rendelésed a “Megrendelőlap” menüponton belül található google dokumentum kitöltésével adhatod le.
Amennyiben személyesen hoznád be a boltunkba a lemezeket arra is biztosítunk lehetőséget, de ezt minden esetben előre egyeztetett időpontban teheted csak meg és ebben az esetben a 24 órás vállalási idő is növekedhet.

Hogyan fizethetem ki a szolgáltatást?

A rendelésed visszaigazolását követően banki átutalással, transferwise-al illetve revoluttal is kifizetheted előre a szolgáltatást. A készpénzes lehetőség előre jelezve a felvételkor, de inkább az elektronikus megoldásokat preferáljuk. A felvétel minden esetben csak a beérkezett utalások után történik.

Hogyan történik a lemezek felvétele, visszaszállítása?

A rendelésedben megadott címen, egyeztetett időpontban vesszük fel a tisztítandó lemezeket. Van nálunk erre alkalmas rekesz, de a sajátodban is el tudjuk szállítani. Amennyiben társasház a felvételi cím, így a mi biztonságunk érdekében megkérünk, hogy a megbeszélt időpontra a ház elé leszállítani őket. Nem megyünk fel emeletekre. A visszaszállítás ugyanilyen módon, előzetesen telefonon egyeztetve.
A tisztítás helyszínére is elhozhatod, amennyiben ezt megbeszéljük, de a tisztítás nem várható meg helyben a rendkívüli járványhelyzetre tekintettel.

Milyen panasszal élhetsz a tisztítás után?

A ránk bízott hanglemezeket a lehető legnagyobb gonddal kezeljük. A szolgáltatás igénybevételéhez kérjük a mellékelt táblázatban kitölteni a megfelelő részeket, feltüntetve az esetleges hibákat, melyek a lemezeken találhatóak. Nincs arra lehetőség, hogy minden egyes sérülésről külön-külön jegyzőkönyvet vegyünk fel, így ilyen panasszal nem élhetsz. Amennyiben a felületen a tisztítást követően láthatóan eltávolítható szennyeződések maradtak, úgy orvosoljuk a panaszotokat. Minden egyéb jellegű reklamáció, mint például szakadás, gyűrődés, folt és egyéb a használt lemezek sajátosságaiból eredendő sérülés részünkre nem róható fel. Amennyiben tételesen feltünteted a tisztításra szánt lemezeket és ez a visszaszállítást követően nem stimmel, úgy élhetsz panasszal és minden esetben elfogadott. A nem tételesen, hanem ömlesztve, darabszámra leadott tisztítandó lemezek a visszaszállítást követően nem reklamálhatóak meg egy-egy hiányzó címre hivatkozva.
Az az érdekünk, hogy a szeretett gyűjteményed minden darabja egyben, sértetlenül és megtisztítva kerüljön vissza az elégedett tulajdonosához. Ez egy bizalmi kérdés. Úgy is kezeljük. Mi is lemezgyüjtők vagyunk.

www.lemezdoki.hu

AktRecords
HU/Budapest-1066 Ó utca 35.
Tel: +36-1/607-13-41
E-mail: aktrecords@minimalheadz.hu
 
Jazzland Kft
Hungary, Budapest 1066 Ó útca 35.
reg.number: 01-09-708664
vat nr: HU12893612